Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer? Çözüm Yolları
- Kadinmax
- Nisan 11, 2021
Eğer bir anne iseniz bebeğinizin daha mutlu olması için sorunlarını anlamaya ve çözmeye çalışırsınız. Bazen bebeğinizin anlamsız çıkardığı bir sesten bile yola çıkarak problem var mı? diye araştırma yaparsınız. Bebeğinizin vücudu ve organları devamlı gelişim göstermektedir. Mesela bebeklerin bağırsak hareketleri devamlı değişir. Bu değişikliklerden yola çıkarak bebeğinizin kabız olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu yazımızda size bebeklerde kabızlık belirtileri ve bu kabızlığı gidermenin çözüm yollarını anlatacağız.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağırsak hareketinin çok az yada hiç olmamasının sebebi sütün içerisindeki bütün besin maddeleri vücut tarafından alınır atık olarak çok bir şey kalmaz. Ek besin tüketen bebeklerimiz ise, günde 3 yada 4 bağırsak hareketi görülebilir. Bağırsak hareketleri bebeğinizin beslenmesi ile doğru orantılıdır. Bazı durumlarda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bağırsak hareketleri görülebilir. Bu durum sütün türüne ve kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Kabızlık belirtilerini daha iyi anlamak ve daha büyük sorunlara yol açmadan önlemek için aşağıda vereceğimiz tavsiyeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Anne sütünden ek gıdalara geçiş esnasında bağırsak hareketlerinde bazı dalgalanmalar olabilir. Bu aşamayı dikkatle izlemeniz gerekiyor. Zira bebeğin bir kaç günü bağırsak hareketi olmadan geçirmesi bebeklerde kabızlık durumunun yaşanmasına sebep olabilir.
Eğer bebeğin bezinde kan görürseniz, bu bebeğinizin bağırsak hareketlerinin yavaşladığını göstermektedir. Ve bu durum bebeğinizin aşırı zorlandığını göstermektedir. Dışkı yaparken zorlamak, anal duvarın fazla baskıya ve basınca maruz kalıp orada bulunan kılcal damarların çatlamasına ve dışkıya kan bulaşmasına sebep olmaktadır. Bu durumda doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz bebeğin beslenme düzeninde değişiklik yaparak size yardımcı olabilir.
Eğer bebeğiniz kabız ise midesinin tam dolu olduğunu hisseder. Boşaltma olmadığı için açlık duygusu hissetmezler. Bu durumda bebeklerin yemek yeme isteği olmaz ve bunu reddederler.
Bebeğinizde yukarıda belirtilen belirtiler görülüyorsa, bebeğinizin kabızlık sorununu gidermek için bir kaç doğal yöntem uygulayabilirsiniz.
Bebeğinizi sadece emziriyorsanız, bu beslenme alışkanlığında küçük değişiklik yapmayı deneyebilirsiniz. Bebeklerde kabızlık nedeni bebeğinizin yediği bir şeye karşı hassasiyeti olduğu için oluşmuş olabilir. Biberon ile beslenilen bebekler için kabızlık giderilinceye kadar, farklı bir ek gıdadan destek alabilirler. Bu değişiklik yanında bol su vermeyi de ihmal etmemelisiniz.
Katı gıdalar bebekler için bazen kabızlığa neden olabilir. Bazı gıdalar da kabızlığı giderebilir. Kısa bir süre önce bebeğiniz katı gıdalara geçiş yaptıysa, bunun yanında lif açısından zengin gıdaları beslenmeye eklemeyi deneyebilirsiniz. Armut, şeftali, kuru erik yedirebilirsiniz. Bol lif içeren gıdalar kabızlığın giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Bebeğiniz ne kadar çok hareket ederse, o kadar çok bağırsak hareketi sağlanır ve sindirim sistemini hareketlendirir. Bebeğiniz henüz yürümüyorsa, kollarını ve bacaklarını hareket ettirerek bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin beslenmesini ve kendi beslenmenizi değiştirdiğinizde büyük oranla bu sorun çözülecektir. Fakat yinede sorun çözülmez ise kullanabileceğiniz fitil ve müshillerden destek alabilirsiniz. Fitil ve Müshil kullanımı ile ilgili doktorunuzdan destek alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz..